Skip to main content

Markforsøg med aminosyreprodukter

Biostimulanter med aminosyrer indeholder de essentielle aminosyrer, som planten har brug for. Teorien er, at hvis man kan levere næringsstofferne til afgrøden direkte i aminosyreform, behøver planten ikke bruge energi på selv at danne aminosyrerne, og kan i stedet bruge energi på vækst og udbytte. Kan planten springe aminosyresyntesen over, kan den bruge mere energi på eksempelvis at udvikle et kraftigt rodnet. Det vil kunne gøre planten mere modstandsdygtig over for fysiske stress-faktorer som tørke eller sydom, og gøre den i stand til at afsøge jorden efter flere næringsstoffer.

Derudover har visse aminosyre-biostimulanter potentialet til at kunne nedsætte fungicidforbruget. Dette skyldes at produkterne er phloem-mobile, og dermed kan øge transporten af fungicider rundt i planten, da phloem-transporten øges ved brug af biostimulanten. Dette er efter producenternes udsagn både gældende for fungicider der er allerede er phloem-mobile, og for fungicider der ikke er phloem-mobile. Dette kan potentielt øge virkningen af fungiciderne, og det bør derfor være muligt at sænke dosis og forbruget af fungicider.

regenerativt landbrug

I 2023 lavede vi et relativt komplekst forsøgssetup, hvor vi testede aminosol i vårbyg i et ”skakbræts”-setup på Knudstrupgård hos Søren Ilsø. I forsøgsøget blev der testet bejdsning af udsæd med aminosyrer, tildeling af aminosyrer både en og to gange i løbet af vækstsæsonen, og behandlinger med og uden startgødskning.

Vi testede både aminosyrer fra Aminosol og fra det britiske firma AminoA. På grund af tidspres, blev der kun opgjort udbytte fra forsøgsparcellerne med AminoA. Produktet vi testede var AminoFlo.

Forsøgsresultater

Som det ses af figur 1, var der et gennemsnitligt højere udbytte fra forsøgsparcellerne der blev behandlet med AminoFlo[1]. Yderligere ses det, at der er en mindre variation variation på de behandlede arealer.

Dette stemmer godt overens med teorien om, at aminosyreprodukter skaber en mere robust argrøde, der er mindre følsom overfor klimatiske og jordbundsmæssige påvirkninger.

[1] Det skal bemærkes, at der ikke er lavet statistik på behandlingerne.

Figur 1: Udbytte af parceller behandlet med AminoFlo uden startgødning (Antal parceller, n: 34 for AminoFlo, og 23 for kontrol)

Figur 2 (Lav N (13 kg N/ha) som startgødskning) n = 22 AminoFlo, n = 11 Kontrol

Figur 2: Udbytte af parceller behandlet med AminoFlo og lav mængde startgødning (13 kg N/ha) (Antal parceller, n: 22 for AminoFlo og 11 for kontrol)

Vi har yderligere kigget på om der var forskel i effekt af AminoFlo, ved forskellige mængder kvælstof som start gødskning. Først ses det, at udbyttet generelt er lidt lavere ved lav start gødskning. Hernæst ses det også, at der er større forskel på de gennemsnitlige udbytter ved lav kvælstoftildeling. Det tyder derfor på, at der er højere ”gevinst” ved lave kvælstofmængder, hvilket også er forventeligt.

Der blev i nogle af parcellerne kørt AminoFlo på ad to omgange, så det er derfor muligt at evaluerer effekten af at tildele det to gange.

Fugur 3: Udbytte af parceller behandlet med AminoFlo med normal startgødning (42 kg N/ha) (Antal parceller, n: 12 for Amino Flo og 6 for kontrol)

Af figur 4 fremgår det, at der ikke er en effekt af at køre to gange i forhold til en gang. Dette kan skyldes at anden tildeling blev givet relativt sent, og måske har påvirket proteinindholdet i stedet. Dette er desværre ikke blevet undersøgt, men vi vil forvente at en ekstra kørsel sent i vækstsæsonen vil ende i proteinerne i kernerne.

Figur 4: Udbytte af parceller behandlet med AminoFlo ved én eller to kørsler (Antal parceller, n: 18 for én kørsel og 16 for to kørsler)

I 2024 afprøvede vi Aminosol i forsøgsparceller på i alt seks bedrifter fordelt på Sjælland i hestebønner, salat, vårbyg, vinterhvede og lupiner. På grund af tidspres, blev der ikke opgjort høstresultater. Der blev ikke rapporteret nogen visuelle effekter i marken, men vi forventer at arbejde videre med det i 2025.

Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0