En companion crop er en eller flere plantearter, der bliver sået sammen med en hovedafgrøde, fx vinterraps. Motivationen for at så companion crops er at opnå en positiv effekt på hovedafgrøden, enten i form af effekt på optagelse eller tilgængelighed af næringsstoffer, effekt på sygdomme og skadedyr eller på ukrudt.
Udfordringerne ved at have en companion crop er, at den også kan konkurrere med hovedafgrøden om næringsstoffer, vand og lys. Kunsten er derfor at vælge nogle arter, der giver de effekter, man gerne vil opnå, uden at ulemperne overstiger fordelene.
De bedste arter til companion crop
- Honningurt vokser kraftigt og fylder meget i forhold til vinterrapsen. Den er sædskifteneutral og har en positiv effekt på fosforoptagelsen, da den har symbiose med mykorrhiza svampe
- Boghvede har en positiv effekt på optagelsen af fosfor og har en mindre kraftig vækst end honningurt
- Alexandrinekløver har en hurtig vækst i efteråret, men er ikke vinterfast
- Inkarnat kløver vokser ikke så hurtigt til i efteråret som alexandrinekløveren, men har til gengæld et dybt rodsystem og kan overvintre
- Vikke er en langsom starter, men er på trods af et relativt lille rodsystem effektiv til at samle kvælstof
- Rug etablerer sig hurtigt og danner bladmasse, men kan også blive en væsentlig konkurrent til vinterrapsen. Man skal derfor være indstillet på, at den skal sprøjtes væk på et tidspunkt.
Kom godt i gang
Vil du være én af pionererne, der prøver kræfter med companion crops i vinterraps, kan du bruge denne enkle bladning sammen med vinterrapsen. Så er du allerede godt i gang:
0,5 kg/ha honningurt
2 kg/ha inkarnatkløver
2 kg/ha alexandrinekløver
4 kg/ha boghvede
Kontakt vores planteavlskonsulent Lene Mathiasen for at sikre, at du kommer i gang med de rigtige arter og får det bedste resultat.
Vil du vide mere?
planteavlskonsulent
29243932
lema@agrovi.dk
eu-støtteordninger, afgrøde nyt,

companion crops
en companion crop er en eller flere plantearter, der bliver sået sammen med en hovedafgrøde, fx vinterraps. motivationen for at så companion crops er at opnå en positiv effekt på hovedafgrøden, enten i form af effekt på optagelse eller tilgængelighed af næringsstoffer, effekt på sygdomme og skadedyr eller på ukrudt.
udfordringerne ved at have en companion crop er, at den også kan konkurrere med hovedafgrøden om næringsstoffer, vand og lys. kunsten er derfor at vælge nogle arter, der giver de effekter, man gerne vil opnå, uden at ulemperne overstiger fordelene.
de bedste arter til companion crop
- honningurt vokser kraftigt og fylder meget i forhold til vinterrapsen. den er sædskifteneutral og har en positiv effekt på fosforoptagelsen, da den har symbiose med mykorrhiza svampe
- boghvede har en positiv effekt på optagelsen af fosfor og har en mindre kraftig vækst end honningurt
- alexandrinekløver har en hurtig vækst i efteråret, men er ikke vinterfast
- inkarnat kløver vokser ikke så hurtigt til i efteråret som alexandrinekløveren, men har til gengæld et dybt rodsystem og kan overvintre
- vikke er en langsom starter, men er på trods af et relativt lille rodsystem effektiv til at samle kvælstof
- rug etablerer sig hurtigt og danner bladmasse, men kan også blive en væsentlig konkurrent til vinterrapsen. man skal derfor være indstillet på, at den skal sprøjtes væk på et tidspunkt.
kom godt i gang
vil du være én af pionererne, der prøver kræfter med companion crops i vinterraps, kan du bruge denne enkle bladning sammen med vinterrapsen. så er du allerede godt i gang:
0,5 kg/ha honningurt
2 kg/ha inkarnatkløver
2 kg/ha alexandrinekløver
4 kg/ha boghvede
kontakt vores planteavlskonsulent lene mathiasen for at sikre, at du kommer i gang med de rigtige arter og får det bedste resultat.
vil du vide mere?
[contact-person contact_id="5105"]
https://www.agrovi.dk/contact/lene-mathiasen/
02
oktober
|
Jeg en gård mig købe vil – Hillerød
JEG EN GÅRD MIG KØBE VIL – HILLERØD Interessen for at flytte på landet er stor. Det at bo på…
|
04
oktober
|
Dansk Bioøkonomi Konference – Lolland
Invitation til DANSK BIOØKONOMI KONFERENCE 2023 den 4. – 5. okt. på Engestofte Gods på Lolland. Du kan tilmelde dig…
|
04
oktober
|
Jeg en gård mig købe vil – Ringsted
JEG EN GÅRD MIG KØBE VIL – RINGSTED Interessen for at flytte på landet er stor. Det at bo på…
|
05
oktober
|
InterCount Introduktionsmøde – Ringsted Eftermiddag
Nu tager vi hul på en fremtid med færre mapper og papirer i hverdagen med InterCount. Den nye bogføringslov foreskriver…
|
10
oktober
|
R2 Rottekursus – Ringsted
Få en autorisation til selv at udføre rottebekæmpelse på din erhvervsejendom. Alt, hvad du behøver gøre, er at gennemføre et…
|