Få en bid af fremtidens madscene

Vækst i efterspørgslen for højkvalitetsfødevarer og mere økologi i Storkøbenhavn giver gode muligheder for at flere producenter kan komme på banen med netop deres produkter. Fremtidens Madscene skal vise vejen.

Et nyt samarbejde mellem Smag på Nordsjælland og Agrovi Nordsjællands Landboforening skal sikre, at flere fødevareproducenter kan få deres del af kagen i det voksende marked for højkvalitetsfødevarer og økologi i Storkøbenhavn.

Flere lokale højkvalitetsfødevarer og mere økologi

”Restauranterhvervet er vokset meget og vokser fortsat, og der skabes mange nye arbejdspladser. Økologi og bæredygtighed vinder frem, og der er en stadigt stigende efterspørgsel efter kvalitet og gode måltider tilberedt af gode, lokale, råvarer”, siger Torben Bo Toft Christensen, formand for de mere end 60 fødevareproducenter i sammenslutningen Smag på Nordsjælland. ”Vækstpotentialet er langt fra udtømt, men hvis man som fødevareproducent vil med på banen og udnytte mulighederne, kræves det i høj grad, at man har de rette kompetencer, for at kunne begå sig på det vi i projektet kalder Fremtidens Madscene”, fortsætter han. ”Derfor vil vi med et nyt samarbejde om kompetenceudvikling med en række professionelle aktører nu tilbyde, at fødevareproducenterne får al den støtte og uddannelse der skal til.

”Fremtidens Madscene er et meget spændende projekt, der kan vise sig at få stor betydning for udviklingen af fødevaremarkedet i Region Hovedstaden”, tilføjer Henning von Hauen, udviklingsdirektør i Agrovi Nordsjællands Landboforening. ”Fødevareproducenterne får tilbud om et konkret kompetenceløft, som så suppleres med mere strategisk og handlingsorienteret rådgivning. Det betyder at udbyttet bliver langt større og individuelt tilpasset til den enkelte fødevareproducent. Og med de nye muligheder for afsætning under brands som Kongernes Nordsjælland og Naturpark Mølleåen, hvor natur, kultur, lokalitet og fødevarer kan gå op i en højere enhed, er timingen for fødevareproducenterne rigtig god lige nu”, siger han.

De første er allerede i gang

De første producenter har da også allerede været med i de første forløb, som ellers for alvor først starter op nu. Inge Christoffersen Holding fra Freerslev Kotel, besøgslandbrug og gårdbutik i Gørløse var en af de første, og hun fremhæver specielt det høje niveau og engagementet blandt deltagerne:

”Vi gik med seriøse overvejelser om at åbne en gårdbutik, så da jeg fik tilbuddet om at deltage i det gratis workshopforløb Udviklingskørekortet under Fremtidens Madscene, sagde jeg straks ja-tak. Forløbet har til fulde indfriet mine forventninger og mere til. Undervisningsniveauet er højt, indholdet godt tilpasset og engagementet hos underviserne og de øvrige deltagere var stort. Forløbet har både bidraget med ny viden, afklaring og skærpet vores virksomheds profil og fokusområder for udvikling af produkter til gårdbutikken. Samtidig er jeg utrolig glad for det netværk og den erfaringsudveksling med de andre deltagere, som jeg har fået gennem forløbet” siger hun.

Også Jean Becker fra Becker Vine, som har været i gang siden år 2000 og som har mere end 5.000 vinstokke fordelt på marker i Birkerød, Allerød og Fredensborg, har været med på det første forløb:

”Jeg har dels fået helt ny inspiration og dels blevet bekræftet i, at meget af det vi allerede gør, er OK”, siger han. ”Det var en fordel at det var en meget blandet gruppe af virksomheder, fra helt nye tiltag til os med flere års erfaring fra branchen. Men selv som erfaren lærte jeg flere nye ting, og fik et fornyet fokus på de enkelte del-elementer som er kritiske for succes. Jeg ser frem til at deltage i opfølgning og andre tiltag i projektet” fortsætter han.

Opstartsmøde for interesserede fødevareproducenter

Allerede den 28. juni 2018 kl. 15-17 holder Fremtiden Madscene sit næste opstartsmøde for fødevareproducenter. Det foregår i Agrovi Nordsjællands Landboforening i Hillerød, og interesserede kan melde sig til her på hjemmesiden.

Det er gratis at deltage, både i opstartsmøde og uddannelsesforløb.

Om Fremtidens Madscene:
Fremtidens Madscene er et strategisk samarbejde, der skal styrke fødevareudviklingen i Greater Copenhagen. Projektet er støttet af EU’s Socialfond, Region Hovedstaden og Vækstforum Hovedstaden, og er desuden et samarbejde mellem Hotel- og Restaurantskolen, Københavns Madhus, Smag på Nordsjælland og FOOD.

Download info om projektforløbet  Fremtidens Madscene